Helyközi körjárat javaslat Pilisvörösvár térségében

2019. január

A 830-as buszjárat Pilisvörösvár ligeti megállóinak megmentése kapcsán kerültünk először kapcsolatba a Volánbusz Zrt.-vel, Schuck Ferenc ismerősünk révén. Ekkor vált számunka világossá, hogy mekkora szükség van Pilisvörösváron és környékén a helyi tömegközlekedés beindítására.
Amint az köztudott, Vörösváron a közlekedés katasztrofális. Naponta több, mint 22 ezer jármű halad keresztül városunkon.
Emiatt és a hozzánk eljuttatott visszajelzéseitek alapján gondoljuk azt, hogy van létjogosultsága egy körjárat kialakításának a környező települések érintésével.

November 27-én elküldött levelünkben javasoltuk a Volánnak a meglévő fordában körjárat rendszerű párok kialakítását.
A solymári Auchan áruház lenne a kiindulási és érkezési végpont. Tehát ez a járat nem menne be Budapestre, hanem a környező településeken keringene.
Az útvonal a következő:Helyközi körjárat
Solymári Auchan, Pilisvörösvár vasútállomás, Vörösvár Liget, Pilisszántó, vissza ezen az útvonalon a vasútállomásig, fel a Görgey utcán a Szamost megkerülve, vissza a 10-es útra, Pilisszentiván, Solymár, az Auchannál zárulna a kör.
A térképen pirossal jelöltük ezt az útvonalat.
Bemehetne a Bányató utcába is és vissza, ezt kékkel jelöltük.
A járat párja ugyanezt az útvonalat járná be az ellenkező irányból.

Ezzel a tervezettel a körjárat háromszor hord rá a vasútra. A reggeli időszakban pedig iskolabusz funkciót is ellátna egyben.
A járat segítene eljuttatni a környéken élőket az iskolákba, a Rendelőintézethez, boltokhoz, bevásárlóközpontokhoz, frekventált munkahelyekhez.
Az Útőrház környékét, a Szentiváni-hegyet, a Ligetet bekötnénk a város vérkeringésébe.
Ezáltal jelentősen csökkenhetne Vörösvár és körzetének autós forgalma, nagyobb forgalmat vihetne el a vasút. Egyszóval javulást hozhatna a régió közlekedésében.

Kértük tegyék lehetővé számunka, hogy egy személyes konzultáció keretében ismertethessük a részleteket.

A mai napon, 2019. január 10-én került sor erre a találkozóra.
Az volt a célunk, hogy megmutassuk a lakosság igényét és felkeltsük a Volán érdeklődését. Természetesen elfogadhatónak tartunk más verziókat is. A lényeg, hogy elinduljon egy közös gondolkodás a témában.

Legnagyobb örömünkre a tervezetünk fogadtatása nagyon pozitív volt. Szakmailag is elfogadhatónak tartották.

A következő menetrend átszervezésnél figyelembe fogják venni a helyközi körjáratok igényét.
Természeteset biztosat nem tudtak nekünk most mondani, de a remény meg van, hogy létrejöjjön a térségben egy helyközi körjárat.
Mi nagyon bízunk benne, hogy így lesz!
A későbbi fejleményekről is tájékoztatunk majd.
Kértük az érintett települések vezetőit, hogy támogassák a kezdeményezésünket és segítsék a megvalósulását.