Kerékpárhálózati fejlesztési terv

Márciusi 7-én a pilisvörösvári kerékpárforgalmi hálózati tervvel kapcsolatos lakossági fórumon vettünk részt. Örömmel láttuk, hogy a korábbi javaslataink egy részét a tervezők befogadták és az újabb terveken már szerepel a leendő sportcentrum kerékpáros megközelíthetősége is.

Bemutatásra került az elkészített kerékpáros hálózati terv, melynek célja a kerékpárutak hosszútávú fejlesztési irányvonalainak megtervezése volt.

A tervezett sportcentrum és uszoda elérhetősége betervezésre került, de megközelítését a focipályán át képzelte el a tervező, ami véleményünk, és több jelenlevő szerint is nem szerencsés, mivel a focipálya bejárata nagyon szűk az autók és gyalogosok számára is. Ide rávezetni a kerékpárosokat nem célszerű. Áttervezését javasoltuk.

Több kritikus pont megvitatásra került, például a Dózsa György utca, ami jelenleg a 10-es út „menekülő útvonala”. Ezen útszakasz nagyon keskeny, amit a parkoló autók még leszűkítenek. Ide vezetni a kerékpárosokat nem szerencsés, de hagyományosan ez egy régóta kerékpározásra használt útvonal.

A legfontosabb megállapítás, hogy az M10 megépülése esetén a 10-es úton jelentős forgalomcsökkenés várható, igy akár kerékpáros közlekedés számára is alkalmas lehet, ami jelenleg a nagyszámú kamion és teherautó miatt életveszélyes, illetve a belső „menekülő utak” forgalma is jelentősen csökkenne.

Polgármester Úr is feltette a kérdést, hogy a jelenlevők melyik kerékpáros útvonal kiépítését tartják a legfontosabbnak. A jelenlevők elsősorban a környező településekkel történő összeköttetést sürgetnék, illetve a közösségi közlekedésre (MÁV) történő kerékpáros ráhordást.

Kérdésünkre elhangzott, hogy folyamatban van egy kerékpárút építése, a Hősök terétől a CBA áruházig. Az árok lefedése idén megtörténik, és a járda és útszegély kialakításával egyidőben egy bicikliút is kialakításra kerül (Semmiből-sehová!!!).  A tárgyi útszakasz kiviteli terveit kértük küldjék el tanulmányozásra.

Korábbi cikkünk:

A Polgármesteri Hivatal felkérte egyesületünket is, hogy vegyünk részt a 2019. február 11-i egyeztetésen a pilisvörösvári kerékpárforgalmi hálózati tervvel kapcsolatban.

A TEVÖ örömmel tett eleget a felkérésnek. dr. Fetter Ádám és Bruckner Kata képviselt minket. Korábban már szorgalmaztuk, hogy Pilisvörösvár induljon el a Pest megyei településeknek kerékpárútak építésére kiírt pályázatán, sőt bejártuk a lehetséges útvonalakat és javaslatot is tettünk az Önkormányzat asztalára. Akkor azt, terv és előkészület hiányában polgármester úr elutasította. Jó hír viszont, hogy az önkormányzat azóta megbízott egy tervező céget (Bonum Via Kft-t.), hogy készítse el Pilisvörösvár kerékpárforgalmi tervét. A tervező cég képviseletében, Ajtay Szilárd hétfőn bemutatta az eddigi elképzeléseket.

Egyesületünk a tervezői kezdeti tervek megismerése után négy javaslattal élt:

Bízunk benne, hogy segíteni tudtunk javaslatainkkal és a tervek mihamarabb megvalósulnak majd!

kerékpár