Aláírásgyűjtés az M10-es elkerülőért

FRISSÍTÉS

Meglepődött az államtitkár: rengetegen írták alá az M10-es útért a petíciót

2019. április 9-én délben az Innovációs és Technológiai Minisztériumban Tóth Péter, közlekedésért felelős helyettes államtitkár úrnak átadtuk a közel 10.000 (9822) Vörösvár és környékén élő állampolgár által aláírt petíciónkat.

Petíció átadás

Államtitkár úr első mondatainak egyike azt volt, hogy ilyen hatalmas számmal aláírt petíciót még nem kapott! Ez bizakodásra ad okot!  Petíciónk tartalmát megvizsgálják és válaszolnak rá.

Ismerik a 10-es út menti települések problémáit és azt is tudják, hogy a megépülő M100 milyen plusz forgalmat fog generálni, melynek a megoldására választ kell találni, ezért néhány hónapon belül meg fogják keresni a környező települések polgármestereit. A TEVÖ továbbra is szorgalmazni fogja az M10 ügyét és a jövőben is mindent meg fog tenni, hogy városunkat mihamarabb elkerülje a mára már elviselhetetlen átmenő forgalom.

KORÁBBAN

Már online is aláírható a petíció! https://www.peticiok.com/m10-peticio

Kérjük csak azok írják alá, akik még nem írták alá gyűjtőíveinket aktivistáinknál!

 

A dorogi medence, Tinnye, Piliscsaba és Pilisvörösvár civil szervezetei elfogadtak egy egységes petíciót és közösen aláírásgyűjtésbe kezdtek. A petíciót, amit az aláírásokkal támasztunk alá, a közlekedésért felelős államtitkár úrnak fogjuk majd átnyújtani.

 A gyűjtés ideje: február 7. - március 31.

Az aláírásgyűjtő-helyek listája itt található. Olvassátok el az adatvédelmi hozzájárulást is.

A Civil Rádiónak adott interjúnkban beszélhettünk a témáról.

Amit az M10-es elkerülő útról tudni érdemes

2019.02.07-én lakossági fórum volt Tinnyén is, számos polgármester részvételével. A Tinnyei Régió Munkacsoportnak köszönhetjük ezt a videót

Az M10-es út az M0-s körgyűrűből kiindulva, a 10-es főutat tehermentesítené. Kesztölc és Dorog határában csatlakozna az M100-as autóúthoz és ennek révén az M1-es autópályához Bicske térségében.

M10 teljes útvonala

A Budapest-Kesztölc szakasznak van elfogadott nyomvonala és környezetvédelmi engedélye. amelyet 2014. április 7-én kapott, ami majd 2016. nyarán módosítottak az Ürömi és Solymári csomópont között (10+700-14+600 km szelvények). A környezetvédelmi engedélyben I. ütemben 2x1 sávos 90 km/h tervezési sebességű út szerepel, amely II. ütemben bővülne 2x2 sávos autóútra 110 km/h tervezési sebességgel.

 Fejlesztési térkép

Amennyiben az M0 északi szektor 11. sz. főút – 10. sz. főút közötti szakasza előbb épülne meg, mint a Pilisvörösvárt, Piliscsabát, Pilisjászfalut és Leányvárt elkerülő M10-es gyorsforgalmi út, akkor az a 10-es út forgalmát kb. 50%-kal megemelné, ami elviselhetetlen lenne a 10-es út mentén fekvő települések számára. Jelenleg 22.000 autó halad át Pilisvörösváron. Ez a szám 33.000 járműre emelkedne az M0 észak megépülése esetén!!!

2016-ban készültek el az M0 északi szektor 11. sz. főút ­ 10. sz. főút közötti szakaszának engedélyezési tervei,  az építési engedély 2018. márciusában megszerzésre került. A következő lépés az engedélyezési terven alapuló tendertervek és kisajátítási tervek készítése lenne. Erről jelenleg nincs több információnk. A nyugati szektor jelen információk szerint nem fog megépülni, tehát az M0 körgyűrű nem fog bezáródni.

Ebben az esetben az M0 észak megépülése esetén a forgalom a 10-es számú főútra torkolna. Az M10 hiányában az érintett települések belerokkannának.

A legfrissebb hírek szerint az M100 (a fenti képen még 102. számú út) jelenleg a legnagyobb prioritást élvezi. A tervek szerint a leghamarabb ez fog megépülni.

 M100

Egy szó mint száz jelenleg semmi nem abba az irányba mutat, hogy az M10 valaha is megépülne majd. Már a jelenlegi helyzetünk is elviselhetetlen.

Ha most nem teszünk érte semmit, akkor sajnos ez a probléma sosem fog megoldódni.

Mit tudunk tenni az ügy érdekében?

Üröm, Pilisborosjenő, Solymár, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Piliscsaba, Tinnye, Perbál, Pilisjászfalu, Leányvár, Piliscsév, Csolnok, Kesztölc Dorog.

Ezeken a településeken gyűjtünk az M10-es elkerülő megépüléséért aláírásokat.

2017 novemberében szerveztünk egy kerekasztal beszélgetést a térség polgármesterivel, amiről a Várkapu.info akkor be is számolt.

Sajnos akkor nem sikerült érdemi eredményeket elérnünk, ezért kezdtünk most aláírásgyűjtésbe, hogy egy szélesebb összefogást érjünk el a témában. Bízunk benne, hogy így sikerrel járunk majd és végre elkezdődik az M10 megépítése.

Kérünk mindenkit, aki egyetért az üggyel, aláírásával támogassa azt!