Aláírásgyűjtés a Búcsú tér megóvásáért! 2020 aláírás gyűlt össze!

2017. november

Miután a júniusi Kormány Határozat eredményeként az uszoda a leendő Sport és Kulturális Centrum területén, a Báthory utca, Freiäcker utca sarkán kerül majd megépítésre, egyesületünk továbbra is tiltakozik a Sportcsarnok Búcsú térre tervezett megépítése miatt.

A Tegyünk Együtt Vörösvárért Egyesület, a Pilisi Kulturális Örökségünk Védelméért Alapítvány, a Pilisvörösvári Horgász Egyesület, a Szebb Környezetünkért Egyesület és a Fidesz - KDNP pilisvörösvári szervezete egymással összefogva novemberben aláírásgyűjtést szervezett a Búcsú tér megóvásáért.

Novemberben 2020-an írták alá petíciónkat és támogatták, hogy a Búcsú tér zöldterület maradhasson, és a sportcsarnok az uszoda mellé, a leendő Sport- és Kulturális Központ területén valósuljon meg.

A képviselő testület 2018. január 16-án 6:2 arányban úgy határozott, hogy nem támogatja, hogy a sportcsarnok a tervezett uszoda mellé kerüljön. Továbbra is a Búcsú teret tartják arra alkalmasnak. 7:2 arányban megszavazták azt is, hogy szakértőt fognak megbízni - erre 5 millió Ft-ot különítettek el -, hogy felelősségteljesen tudjanak dönteni. Szavaztak arról is, hogy ehhez nem szükséges pártatlan igazságügyi szakértő megkeresése.

Nagyon szomorúak és elkeseredettek vagyunk az ott elhangzottak miatt!

Válaszukban az állt, hogy "Nem reprezentatív, 2020 ember véleménye áll szemben 9000 véleményével (kb. 11000 választópolgár él Vörösváron), illetve nem tudni, hogy az a 9000 ember hogyan vélekedik… Nem biztos, hogy ez a 2020 ember korrekt, hiteles tájékoztatást kapott… Kísérletet kell tenni, hogy meggyőzhessük azt a 2020 embert, hogy nincs igazuk."

Ezzel megkérdőjelezték azt, hogy az aláírók képesek saját ügyeikben felelős döntéseket hozni, kérdéseket feltenni, és a köz ügyeiben tájékozódni! Lesöpörték 2020 ember véleményét, ahogy ezt már tették 2013-ban is, amikor kb. 500 aláírás gyűlt össze. A testület szerint a 2020 aláírás miatt egy bizalmatlansági helyzet alakult ki, ezért szükség van egy szakértői véleményre. 5 évvel ezelőtt, 2013-ban, amikor megszavazták a Búcsú teret a sportcsarnok helyszínéül, akkor nem volt bizalmatlanság, ezért akkor szakértői vélemény nélkül is tudtak dönteni róla.

Most tehát szerintük szakvéleményt kell készíttetni, utána tájékoztatni kell a lakosságot, utána pedig meg kell tudni, hogy hogyan vélekednek az emberek. De emiatt semmi szükség népszavazásra, mert a képviselő testület majd úgyis érzékelni tudja a lakosság véleményét.

Röviden ennyi! Félreértés ne essék, a szakértői vélemény kimenetele bármi lehet, még az is, hogy az uszoda mellé javasolja a sportcsarnok megépítését. A legszomorúbb pedig az volt, hogy ezt az aláírásgyűjtést politikai “hecckampánynak” titulálták egyesek, valamint, ha valaki más véleményen van, azt támadásnak veszik, és közellenségként kezelik.

Csak hogy tisztán lásson mindenki mi is volt a célunk: mi szeretnénk, hogy a Búcsú tér megmaradjon egy zöldterületnek, park és parkoló kerüljön ott kialakításra. Ha már van egy Sport és Kulturális Központnak kijelölt városrész, akkor azt töltsék fel tartalommal. Ne azon legyenek, hogy az oda tervezett funkciókat szétszórják a városban. Konstruktív módon petíciót nyújtottunk be, nem népszavazási kérelmet, mert annak az átfutása sokáig tart, és költsége van.