A Volánbusz 830-as járata

2018. szeptember 9.

Az Önkormányzat és a TEVÖ Egyesület külön-külön úton indult el a lakossági bejelentések hatására, annak érdekében, hogy a 830-as járat szeptember 1-től megszűnő ligeti megállóit megtarthassa. Szeptember 3-val a Volán módosította a menetrendet, így megmaradt 5 járat. Azonban rövid idő alatt több történt annál, mint hogy a polgármester úr küldött egy levelet a Volánnak.

Áprilisban az Önkormányzat nem emelte fel a szavát járat változásokat tárgyaló egyeztetésen. A Vörösvári Hírek weboldalán július 6-án szűkszavú közlemény tudatta, hogy 830-as busz menetrendje módosul: szeptembertől érintik a vörösvári vasútállomást. Csak a csatolt menetrendből derült ki, hogy a ligeti megállók szeptember 1-vel megszűnnek (Bocskai, Dugonics és Nyár utca). A ligetiek nem szerették volna elveszíteni a több éve jól működő, egyetlen tömegközlekedési lehetőségüket. Hiába érinti a városrész szélét a vonatközlekedés, nem párhuzamos közlekedési lehetőség. Az itt élő embereknek ez egy helyi járat is egyben, ezzel jutottak be a városközpontba, ezzel jártak iskolába, gyógyszertárba, orvoshoz, postára, hivatalba.

A TEVÖ Egyesület ekkor kézbe vette a megszűnő ligeti járatok ügyét, és felületet adott a tiltakozásra. Az Önkormányzat lakossági nyomásra augusztus 6-án levelet írt a Volánbusz Zrt-nek, melyben tolmácsolta a beérkezett panaszokat. Augusztus 17-én a Volánbusz közzétette a menetrendi változtatásokat a 10-es út térségében, a 830-as járatnál továbbra sem szerepeltek a Karátsonyi-ligeten lévő kisebb megállók (Bocskai utca, Dugonics utca, Nyár utca).

Közeledett az iskolakezdés, mely előtt néhány nappal az érintett ligeti megállókban a menetrendeket eltávolította a Volán, lecserélte “Ez a megálló megszűnik” táblára. Magukat a megállókat már felverte a gaz. A ligetiek nem hagyták annyiban, keresték a TEVÖ-t, a nyugdíjasok panaszkodtak a sofőröknél, aláírásgyűjtés indult, keresték újra az Önkormányzatot, beszéltek róla az emberek, vagyis mindenki megtette, amit tudott.

Többszöri levélváltással, telefonhívással sikerült eljutnunk a döntéshozókhoz, akik nyitottak voltak, meghallgatták és megértették az érveléseket. Végül sikerrel jártunk a Volánnál, és még a hétvégén közzétettük a jó hírt, miszerint szeptember 3-án, az első tanítási napon, szemerkélő reggeli esőben 7:23-kor befordult a 830-as busz Ligetre.

Az is kiderült, hogy a buszfordulónál lakóknak a szemetelőkkel volt bajuk, nem a buszjárattal, de ez más történet. A lényeg az, hogy bár a Nyár utcai végállomást elvesztettük, és minden járat Pilisszántóról indul, de az 5 járat megmenekült. Reggel 2 beviszi a gyerekeket (néhányszor panaszt kellett tennünk kimaradó járatok miatt), és délután 3 járat hozza vissza az embereket.  

Itt azonban nem állunk meg: szeretnénk, ha az összes járat bejönne újra, sőt, szeretnénk elérni, hogy a vörösvári emberek Volán+MÁV kombinált bérlettel utazhassanak a teljes szakaszon, úgy, ahogy szeptember 1. óta a pilisszántóiak.