A közvilágítási problémák megoldásának szorgalmazása

2017. szeptember

Városunkban a közvilágítás időtartamának beállítását többen kifogásolták különböző fórumokon. Az évszakok és az időjárás változását a közvilágítás beállítása nem követi kellően! Információink szerint a közvilágítás ki-be kapcsolása a vidéki településeken egy az 1900-as évek derekán készült és jelenleg is hatályos rendelet szerint, ún. közvilágítási naptár alapján működik. Budapesten ettől kedvezően eltérő kódolású HFK vevő működteti a közvilágítási időszakokat.

Településünknek is van lehetősége a budapesti kódolásra történő átállásra, ezt az önkormányzatnak az áramszolgáltatótól - ELMŰ Nyrt - kellene igényelni. Az átállásnak költsége van, amit az önkormányzatnak kell fedeznie. Tehát elvileg, ha támogatja azt, akkor lehet változtatni a jelenlegi helyzeten.

A hosszabb távú és a mai kor igényeihez igazodó közvilágítási kapcsoló, az ún. SMART rendszer jelenleg fejlesztés alatt áll, az ELMŰ ennek bevezethetőségéről az önkormányzatokat kellően tájékoztatni fogja. Addig is meggondolandó lenne a budapesti kódolásra történő átállás, ezzel is támogatva a város lakosságának biztonságos életterét és a biztonságos közlekedést!

A közvilágítás problémával kapcsolatban megkerestük az önkormányzatot, hogy foglalkozott-e már ezzel a problémával, illetve tervezik-e esetleg az átállást. Válaszokból kiderült, hogy a SMART rendszer bevezetésében látják a megoldást, de hogy arra mikor kerül sor, az kérdéses.

A közvilágítás problémáját továbbra is napirenden tartjuk, mivel a problémák megoldását a rendezetlen tulajdonviszonyok napjainkig hátráltatják. Folytatjuk a tények feltárását.