2004 óta megvalósításra vár a Pilisvörösvár kistérségi kerékpárforgalmi hálózat tanulmányterve

2018. október

2018. szeptember 24-től pályázhatnak kerékpárutak létesítésére és korszerűsítésére a Pest megyei települési önkormányzatok. Nem volt információnk arról, hogy Pilisvörösvár tervezi-e benyújtani pályázatát, de a TEVÖ kíváncsi volt arra, hogy el lehet-e jutni biztonságosan - a 10-es utat kihagyva - az ürömi vasútállomásra, ahonnan már egyszerű rácsatlakozni a budapesti kerékpárút-hálózatra. Jó hírünk van! Igen! Most is el lehet jutni, és van elegendő hely a nyomvonal számára a vasút mellett olyan széles sávban, mely egy kerékpárút számára elegendő.

Első lépésként leültünk a Pilis Cross Country Club (PCCC) egyesület vezetőjével, Benkó Lászlóval és számításba vettük a lehetséges kerékpárutak nyomvonalát. Abban gyorsan meg tudtunk állapodni, hogy a “legnagyobb dobás” az lenne, ha kényelmesen megközelíthető lenne Vörösvárról Budapest. Benkó László javaslatára kezdtük meg “gyakorlatban” megkeresni a legjobb nyomvonalat. Nagyon nyugodt tempóval és szűk utakat használva 30 perc alatt jutottunk el az ürömi vasúti állomásra. Ez kényelmesen 20 perc alatt megtehető lett volna kerékpárral Pilisvörösvár központjából, amennyiben aszfaltos kerékpárúton haladunk. (Egyébként 2004-ben készült egy kistérségi kerékpárforgalmi hálózat tanulmányterv, ami a mai napig a megvalósításra vár.) A fontos, hogy vannak lehetőségek, és véleményünk szerint most kellene élni velük!

Októberben nyílt levelet írtunk Gromon István Polgármester Úrhoz és Hadházy Sándor Országgyűlési Képviselő Úrhoz a Kerékpárút pályázattal kapcsolatban. Kértük Pilisvörösvár Önkormányzatát, hogy pályázzon a kerékpárút létesítésére, Hadházy Sándor képviselő Urat pedig, hogy lobbizzon érte!

Tisztában vagyunk azzal, hogy a 10-es út rettenetes forgalmi problémáját nem fogja tudni megoldani egy kerékpárút, de hiszünk benne, hogy az itt élők életminőségében nagy változást hozhatna, és sokan váltanának erre az alternatív közlekedési lehetőségre!

Október végén megkaptuk Polgármester úr válaszát, mely szerint nem indulunk a kerékpárút létesítési pályázaton. Remélik, hogy belátható időn belül lesz majd egy olyan kerékpárút-építési pályázat, amelyik jobban megfelel majd Pilisvörösvár adottságainak. Válaszlevelükben számos akadályt jelöltek meg:

Véleményünk szerint egyetlen pozitívum, hogy 14 év után ajánlatkérési eljárást indítottak, hogy legyen nekünk is ilyen tervünk (Kerékpárforgalmi Hálózati Terv). Mi csak egy lehetséges útvonalat mutattunk be, jelezve ezzel azt, hogy érdemes gondolkodni a témában. Emellett számos más verzió is létezik, létezhet. A válasz nem tér ki arra, hogy az Önkormányzat melyik verziót részesítené előnyben vagy tartaná megvalósíthatónak.